Zucchiniplättar, rostad tomatvinägrett, getfärskost

Går att variera i all oändlighet. Fetaost är gott till. Eller stekt ägg. Kalla på smörgåsar till utflykten smakar de också bra.


Portioner: 12 plättar
Tid: 4 timmar
Du behöver: 

3 små, fasta zucchini
1 tsk salt
1 dl finskuren persilja/basilika,/rosmarin/dill/oregano, vad du vill faktiskt - jag  använde en blandning av persilja och rosmarin)
salt, svartpeppar
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
olivolja till stekning

Rostad tomatvinägrett:

12 körsbärstomater
salt
2 små vitlöksklyftor
1/2 msk sherryvinäger (eller annan vinäger du gillar)
1/2 dl olivolja

Till servering:

getfärskost
kalamataoliver

Gör så här: 
  1. Sätt ugnen på 100 grader, halvera körsbärstomaterna, lägg dem med snittytan upp i en form och salta lätt. Glöm bort dem 4 timmar. Finhacka tomaterna och vitlöken, blanda med vinäger och olja. Smaka av med mer salt.
  2. Under tiden grovriver eller tunnstrimlar (mandolin, mina vänner, mandolin!) du zucchinin. Lägg den i ett durkslag, strö över saltet och blanda om. Ställ något tungt över och låt stå en halvtimme.
  3. Pressa ut så mycket vatten du kan ur zucchiniraspet. Smaka av med mer salt om det behövs och svartpeppra lite. Blanda i kryddörterna. Vispa upp äggen lätt och blanda ned dem också.
  4. Blanda mjöl och bakpulver och rör ned i smeten tills det är nätt och jämt blandat.
  5. Klicka ut biffar/plättar - stora som en snusdosa ungefär - i en het oljad panna. Stek i omgångar 6-7 minuter per sida på medelvärme. Eller tills de har fått fin färg på båda sidor. Håll varma i 150 graders ugn tills alla är färdigstekta.
  6. Servera med en klick getost, tomatvinägretten och gärna en näve kalamataoliver till.

Bild för Margit Richert

Mer från Margit Richert


Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert