Snodd svampsoppa

Enkel, lagom gräddig svampsoppa med en chilihetta som bara anas. Urfa biber finns i butiker med orientaliskt sortiment. Man också byta ut den mot 1/2 tsk torkade chili flakes. 


Portioner: 4
Tid: 40 min
Du behöver: 

450 g svamp, jag använde en bladning av trattkantareller och champinjoner
2 schalottenlökar, hackade
3 vitlöksklyftor, hackade 
1 msk tomatpuré
1 tsk korianderfrön, mortlade
3/4 tsk urfa biber (isotpeppar)
1/2 tsk paprikapulver
1 krm röktpaprikapulver
1 liter kycklingbuljong
1/2 msk ljus misopasta
3 dl vispgrädde
1 msk citronsaft
1 1/2 msk torr sherry
svartpeppar efter smak
smör till stekning

 

Gör så här: 

1. Ta undan en handfull fina svampar och spara till garnering. Skär övrig svamp i mindre bitar.
2. Hetta upp en stor gryta eller kastrull och fräs svampen i cirka 1 msk smör på låg värme i 10 minuter.
3. Tillsätt schalottenlök, vitlök, tomatpuré, mortlad koriander, urfa biber och båda sorterna parikapulver. Fortsätt fräsa under omrörning i 5 minuter.
4. Tillsätt buljong och vispa ner misopastan.
5. Rör ner grädden. Låt sjuda i 20 minuter.
6. Mixa soppan men låt det gärna vara kvar småbitar. 
7. Smaka av med citronsaft, sherry och svartpeppar.
8. Stek den sparade svampen i smör tills den får fin färg och rör ner den i soppan. 

Bild för Ylva Porsklev

Mer från Ylva Porsklev


Bild för Ylva Porsklev
Bild för Ylva Porsklev
Bild för Ylva Porsklev
Bild för Ylva Porsklev
Bild för Ylva Porsklev