Shrub

Frukt/grönsakssirap med vinäger som bas. Frukten eller grönsakerna ligger och drar i vinäger och socker i upp till en vecka. Sedan silas frukten bort och vinägern används som bas till dryck. 


Tid: 5-7 dagar
Du behöver: 

2 delar tärnad frukt eller grönsaker, till exempel persika, plommon eller gurka
1 del socker
1 del äppelcidervinäger

Gör så här: 

1. Lägg den tärnade frukten i en skål och rör ner socker. Jag hade bara råsocker och det gick fint, men själva slutprodukten får en brunare färg.
2. Mosa frukten lätt med en potatisstomp eller träslev. Lägg över i en burk med lufttätt lock eller plasta in bunken ordentligt. Jag plastade dubbla lager som fästes tätt runt om med gummisnodd runt omkring. Låt blandningen stå i kylskåp 1-2 dygn, tills sockret har smält helt.
3. Tillsätt sedan äppelcidervinäger och rör runt. Förslut eller plasta in igen och låt stå i kylen i cirka 5 dagar. Jag smakade på vinägern efter 5 dagar och då var den fruktig, söt och god. Den kan stå upp till 7 dagar.
4. Sila frukten och häll upp på flaska. Förvara i kylen. Shruben går att späda med bubbelvatten (ett par msk/glas, testa dig fram till önskad styrka) och smakar då lite som en stram, fräsch läsk. Den går även att späda ut med tonic, en riktigt bra alkoholfri drink. Eller så går det att gå loss och blanda med sprit. Jag har hittills använt den i gin och tonic och blev mycket nöjd.

Bild för Ylva Porsklev

Mer från Ylva Porsklev


Bild för Ylva Porsklev
Bild för Ylva Porsklev
Bild för Ylva Porsklev
Bild för Ylva Porsklev
Bild för Ylva Porsklev